Възстановяване и връщане на стоки

Политика за връщане и възстановяване

Нашата компания се стреми да осигури най-доброто обслужване на клиентите си, включително ясна и справедлива политика за връщане и възстановяване на стоки. В случай, че не сте удовлетворени от покупката си, имате право да върнете продукта в рамките на 14 дни от датата на получаване.

Условия за връщане

1. **Срок за връщане:** Продуктът трябва да бъде върнат в рамките на 14 дни след датата на получаване. След този период връщане и възстановяване на сумата няма да бъде възможно.

2. **Състояние на продукта:** Продуктът трябва да бъде върнат в оригиналната си опаковка и състояние, без да е използван или повреден. Всички етикети и аксесоари, включени в покупката, трябва да бъдат върнати заедно с продукта.

3. **Документ за покупка:** Моля, предоставете оригиналния документ за покупка (фактура или касова бележка) при връщане на продукта.

4. **Повреда при пране:** Ако тениска е повредена при пране, тя не подлежи на връщане или възстановяване на сумата.

Процедура за връщане

1. **Контакт с обслужване на клиенти:** Свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти, за да уведомите за желанието си да върнете продукта. Ще ви предоставим инструкции за връщане.

2. **Опаковка и изпращане:** Опаковайте продукта внимателно и го изпратете на посочения от нас адрес. Моля, уверете се, че сте приложили всички необходими документи.

### Възстановяване на суми

1. **Метод на възстановяване:** Възстановяването на сумата ще бъде извършено чрез метода на плащане, използван при покупката.

2. **Срок за възстановяване:** Ако плащането е направено с карта, възстановяването на сумата може да отнеме до 14 дни от датата на получаване на върнатия продукт. Моля, имайте предвид, че банките могат да отнемат допълнително време за обработка на възстановяванията.

Допълнителна информация

- **Разходи за връщане:** Разходите за връщане на продукта са за сметка на клиента, освен ако връщането не е поради дефект или грешка от наша страна.
- **Продукти, които не подлежат на връщане:** Някои категории продукти не подлежат на връщане поради хигиенни причини или специфичен характер (например, козметика, бельо и т.н.).

За повече информация или ако имате въпроси относно нашата политика за връщане и възстановяване, моля свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти. Ние сме на ваше разположение и ще се радваме да ви помогнем.